Πρώτη μέρα με το κουτάβι μας

Ο σκύλος ήταν αγελαίο ζώο, ζούσε οργανωμένο σε αγέλες. Το πιο δυνατό αρσενικό θα ήταν ο αρχηγός της αγέλης, ο οποίος ουσιαστικά ήταν εκείνος που έθετε τους κανόνες της, οδηγούσε την αγέλη από το σωστό δρόμο για να αποφύγουν τους επικείμενους κινδύνους ή για να εξασφαλίσει την τροφή της αγέλης, οριοθετούσε και τέλος ζευγάρωνε, πράγμα που τον ανέβαζε πολύ στην ιεραρχία της αγέλης.

Σύμφωνα με τα παραπάνω, το σκυλί με το που θα έρθει στο σπίτι θα προσπαθήσει να ιεραρχήσει στην αγέλη του (δηλαδή στην οικογένεια), γιατί το ένστικτό του τον ωθεί να πάρει τα ηνία της αγέλης, θα προσπαθήσει να ανέβει σε καναπέδες, σε κρεβάτια ώστε να μπορέσει να φτάσει το επίπεδό μας, θα μαρκάρει το χώρο του με το να ουρεί συνέχεια και ειδικά αν είναι αρσενικό το πρόβλημα γίνεται δυσκολότερο. Εκεί πρέπει να επέμβουμε με αποφασιστικότητα και να το σταματήσουμε με σωστή διόρθωση ανάλογα με την ηλικία του.

Οι πρώτοι μήνες της ζωής ενός κουταβιού είναι εκείνοι που κρίνουν κατά κύριο λόγο τη διαμόρφωση του χαρακτήρα στα επόμενα στάδια της ζωής του. Οποιαδήποτε λάθη που πρόκειται να γίνουν όπως άσκοπο μάλωμα, έλλειψη ποιητικού χρόνου, λάθος κοινωνικοποίηση μπορεί να αποβεί μοιραίο μετέπειτα και να δημιουργηθεί προβληματική συμπεριφορά.

Η ΕΝΤΟΛΗ «ΜΗ»

Το ‘ΜΗ’  είναι η κυριότερη εντολή  την οποία πρέπει να διδαχθεί ο σκύλος από κουτάβι. Είναι εντολή άρνησης όπου πρέπει να καταλάβει ο σκύλος ότι, όταν ακούσει την εντολή αυτή πρέπει να σταματήσει αυτό που κάνει, γιατί δεν είναι σωστό και γιατί δεν αρέσει στον αρχηγό της αγέλης.

ΠΟΤΕ  δεν χτυπάμε το σκυλί. Το χέρι μας είναι μόνο για χάδια και επιβράβευση, η επίπληξη γίνεται μόνο φωνητικά .Αργότερα η διόρθωση αλλάζει και μετατρέπεται σε διόρθωση από το κολάρο του λαιμού και τον οδηγό με ένα μικρό , απότομο τράβηγμα (τσεκάρισμα). Είναι μεγάλο λάθος η διόρθωση με το να χτυπάμε εφημερίδα στο πάτωμα για να κάνει θόρυβο και να φοβάται το κουτάβι, γιατί το μόνο που θα πετύχουμε είναι να γίνει το σκυλάκι κροτοφοβικό.

Αντίθετα, αν εκτελέσει σωστά μια εντολή  τον επιβραβεύουμε άμεσα. Το χρονικό περιθώριο για να επιβραβεύσουμε ή να διορθώσουμε μια συμπεριφορά είναι 2-3 δευτερόλεπτα, ώστε να καταλάβει ο σκύλος το σωστό ή το λάθος που έχει κάνει.

Δημοφιλή Άρθρα