Σκύλος και συμβίωση με άλλα κατοικίδια: Η λύση στον γρίφο

Ο «άλλος». Μία έννοια τόσο γενική που, όμως, παίρνει σάρκα και οστά όταν αποφασίζετε να εντάξετε ένα νέο τετράποδο μέλος στην οικογένεια. Οι ισορροπίες για το πρώτο σας ζωάκι αλλάζουν και χρειάζεται μία εύλογη περίοδος προσαρμογής για να αποδεχθεί τον «εισβολέα» ως έναν από τους «δικούς» του.
Παρότι φύσει αγελαίο ζώο, η συμβίωση του σκύλου με άλλα ζώα, του ίδιου ή διαφορετικού είδους, δεν είναι πάντα εύκολη και σας καλώ, από την αρχή, να οπλιστείτε με υπομονή – θα χρειαστεί. Η προσωπικότητα και η ηλικία πρέπει να συνυπολογιστούν στην απόφαση, ένα κουτάβι, ας πούμε, είναι πιο διαχειρίσιμο. Το σενάριο του έρωτα με την πρώτη ματιά δεν αποκλείεται, και σας το εύχομαι, αλλά ας είμαστε ρεαλιστές – έστω για λίγα λεπτά.
Ο στόχος είναι ένας: να είναι τα ζωάκια σας όσο το δυνατόν πιο ευτυχισμένα και να απολαμβάνουν το αδελφάκι τους, όσο διαφορετικό κι αν είναι. Η ευτυχία αυτή έγκειται στα σωστά όρια.
Επί του πρακτέου, όμως. Ο μοναχο-σκύλος σας θα αποκτήσει παρέα ή το άλλο σας κατοικίδιο θα γνωρίσει τον σκυλο-μπελά του. Η πρώτη επαφή είναι ένα από τα μυστικά της ύστερης επιτυχίας. Ένας ουδέτερος χώρος θα αποτελέσει την καλύτερη λύση για να μπορέσουν να μυριστούν χωρίς αντιπερισπασμούς. Ο σκύλος, καλό θα ήταν να φοράει το λουρί του – ας είναι το καλό του, να κάνει καλή εντύπωση – για να ελέγχετε τις αντιδράσεις του. Επίσης, αυτό το πρώτο ραντεβού καλό θα ήταν να μην διαρκέσει πολλή ώρα.
Η έλευση στο σπίτι είναι άλλο ένα σημαντικό κεφάλαιο. Κάθε ένα από τα ζωάκια πρέπει να έχει τον δικό του χώρο/καταφύγιο όπου θα έχει πρόσβαση σε περίπτωση που η συγκατοίκηση του πέσει βαριά. Ειδικά σε περιπτώσεις γατών ή κουνελιών, θα ήταν ιδεατό να μπορούν να τρέξουν ελεύθερα να κρυφτούν, αν χρειαστεί, εκεί που νιώθουν ασφαλή. Ένα ωραίο κόλπο, που ίσως επιταχύνει την επιτυχή συνύπαρξη, είναι να αφήσετε ένα αντικείμενο με τη μυρωδιά του καθενός στον χώρο του άλλου ώστε να εξοικειωθούν.
Προσοχή, ωστόσο, είναι πολύ σημαντικό η ζωή του πρώτου σας ζώου να συνεχίσει να κυλά σε φυσιολογικούς ρυθμούς και να εισαχθεί σταδιακά στην καθημερινότητά του το δεύτερο.
Οι επαφές να είναι καθημερινές, αλλά πάντα να παραφυλάτε γιατί δεν ξέρετε ακόμα τη δυναμική που αναπτύσσεται μεταξύ τους. Τα παιχνίδια μπορεί να αποτελέσουν αιτία μεγάλων καυγάδων άρα ας είναι χωρισμένα. Το ίδιο ισχύει για μπολάκια φαγητού και κρεβάτια, ο καθένας να έχει τα δικά του. Σε περίπτωση που ο σκύλος σας εμφανίσει επιθετική συμπεριφορά, μην τον αφήσετε, σε καμία περίπτωση, μόνο του με το άλλο ζωάκι.
Σημείωση, μην παραξενευτείτε αν ο σκύλος αρχίζει και το κυνηγάει όταν κινείται, δεν το βλέπει απαραιτήτως σαν λεία, αλλά είναι το ένστικτό του να πηγαίνει πίσω από κάτι που τρέχει. Σε κάθε περίπτωση, όμως, εσείς πρέπει να δείξετε ότι δεν έχει δικαίωμα να το πειράξει.
Πώς; Κάθε καλή συμπεριφορά να επιβραβεύεται με χάδι ή λιχουδιά. Και κάθε κακή, αντίστοιχα, με διόρθωση ή περιορισμό. Με τον καιρό θα καταλάβει τι πρέπει να κάνει και τι όχι. Όλοι οι άνθρωποι του νοικοκυριού πρέπει να τηρούν την ίδια στάση, όμως, αλλιώς τα ζώα μπερδεύονται.
Άλλο ένα μυστικό ευτυχίας – δικής σας σε αυτή την περίπτωση – είναι οι μεγάλες βόλτες. Όταν είναι εξαντλημένα, κοιμούνται. Χρειάζεται να πω περισσότερα;
Δυστυχώς, δεν υπάρχει ακριβές χρονοδιάγραμμα για την περίοδο προσαρμογής που θα χρειαστεί, αλλά να έχετε κατά νου τον στόχο και βαθιές ανάσες. Με τον καιρό θα γίνεται ολοένα και ευκολότερο και οι μεταξύ τους στιγμές θα αποζημιώσουν.

Δημοφιλή Άρθρα