Σκύλος στην παραλία

Το φετινό καλοκαίρι έφερε λίγο παραπάνω ενθουσιασμό στους ιδιοκτήτες σκύλων, αφού οι τετράποδοι φίλοι μας επιτρέπονται πλέον και δια νόμου στην παραλία.

Με την εφαρμογή του Ν. 4830 λοιπόν, λύνεται ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα των ανθρώπων που έχουν σκύλο, καθώς όχι μόνο θα μπορούν πλέον να παίρνουν το κατοικίδιό τους στην παραλία, αλλά ακόμη καλύτερα, θα μπορούν να κολυμπούν μαζί του.

Τέλος στα «debates» μεταξύ παρεών με τη συχνή ερώτηση «να πάρω τον σκύλο μαζί;», στα αδιάκριτα βλέμματα και τις παρατηρήσεις, που μέχρι πρότινος ανάγκαζαν πολλούς να αποχωρούν με τύψεις από την παραλία, νιώθοντας ότι χάλασαν το κέφι των άλλων.

Επίσης, δεν χρειάζεται πλέον να αφήσουμε το σκύλο μας μόνο του στο σπίτι για να απολαύσουμε μια βουτιά στη θάλασσα.

Σκύλος στη θάλασσα- 10 tips για ασφαλή παραμονή στην παραλία

Η βόλτα στην παραλία με το σκύλο μας είναι στιγμή διασκέδασης αλλά και ένας τρόπος να έρθουμε ακόμα πιο κοντά με το κατοικίδιό μας, δίνοντάς του νέες εμπειρίες.

Ωστόσο, ως ιδιοκτήτες οφείλουμε να δείξουμε την απαραίτητη προσοχή, τόσο για τους μικρούς μας φίλους και την ασφάλειά τους, όσο και για τους γύρω μας στην παραλία.

Εφόσον λοιπόν είμαστε πλέον κατοχυρωμένοι ότι κανένας δεν θα μας πει τίποτα που απολαμβάνουμε το καλοκαίρι στην παραλία παρέα με το σκυλάκι μας, ας δούμε τι πρέπει να κάνουμε ώστε αυτές οι στιγμές να είναι ευχάριστες για όλους μας:

 1. Οι καλύτερες ώρες για να ευχαριστηθεί ο σκύλος μας την παραλία – ή αν είναι καλός κολυμβητής την θάλασσα – είναι νωρίς το πρωί ή αργά το απόγευμα, αλλά πριν πέσει ο ήλιος και εμφανιστούν κουνούπια. Αν πάμε στην παραλία μεσημέρι είναι πολύ σημαντικό να βρούμε ένα μέρος με σκιά, ώστε να μην είναι ο σκύλος μόνιμα εκτεθειμένος στον ήλιο, με κίνδυνο να πάθει ηλίαση ή θερμοπληξία.
 2. Έχουμε πάντα μαζί μας δροσερό νερό για να ενυδατώνουμε σε τακτά χρονικά διαστήματα το σκυλάκι μας.
 3. Βρίσκουμε σημεία λίγο πιο απομακρυσμένα από τους λουόμενους, ώστε να κάνει την ανάγκη του ο σκύλος και έχουμε μαζί σας σακουλάκια, ώστε να μαζεύουμε τις ακαθαρσίες του, κάτι που είμαστε υποχρεωμένοι να κάνουμε ως ιδιοκτήτες.
 4. Αν κολυμπήσει ο τετράποδος φίλος μας, έχουμε πάντα στο μυαλό μας ότι όταν βγει θα τιναχτεί, για να απομακρύνει το νερό από πάνω του. Οπότε θα πρέπει να προσέχουμε αυτό να γίνει μακριά από τους ανθρώπους που βρίσκονται δίπλα, γιατί μπορεί να δυσαρεστηθούν από μια τέτοια ενέργεια, αν το νερό αυτό πέσει πάνω τους.
 5. Φοράμε ΠΑΝΤΑ στον σκύλο μας το λουράκι του, καθώς κάποιοι μπορεί να φοβούνται τα ζώα, οπότε οφείλουμε να το σεβαστούμε και να τους δείξουμε ότι έχουμε τον έλεγχο του σκύλου μας. Επίσης, με αυτόν τον τρόπο θα αποφευχθούν περιστατικά «σκυλοκαβγάδων», σε περίπτωση που υπάρξει συνάντηση με ελεύθερους – ανεξέλεγκτους σκύλους.
 6. ΔΕΝ αφήνουμε τον σκύλο μας να τρώει άμμο, ή να πίνει νερό από τη θάλασσα, γιατί θα προκληθούν γαστρεντερικές διαταραχές.
 7. Έχουμε ΠΑΝΤΑ μαζί μας το βιβλιάριο υγείας του σκύλου μας ενημερωμένο.
 8. Αν υπάρξει υποψία ηλίασης ή θερμοπληξίας, αποχωρούμε κατ’ ευθείαν από την παραλία, ρίχνουμε κρύο νερό, περισσότερο στην περιοχή της κοιλιάς του σκύλου, λιγότερο στο κεφάλι του και επικοινωνούμε αμέσως με τον κτηνίατρο, ή πάμε στο κοντινότερο κτηνιατρικό κέντρο της περιοχής.
 9. Ξεπλένουμε πάντα με γλυκό νερό το σκύλο μετά από το κολύμπι στη θάλασσα.
 10. Δεν πιέζουμε το σκύλο μας να μπει στη θάλασσα αν δεν θέλει, ούτε τον πετάμε μέσα πιστεύοντας ότι έτσι θα τον κάνουμε να αγαπήσει το νερό. Υπάρχουν μεγαλύτερες πιθανότητες να μπει στη θάλασσα αν τον παίρνουμε συχνά μαζί μας και δεν τον πιέσουμε.

 

Αναλυτικά όσα ορίζει ο νέος νόμος για τους σκύλους στην παραλία

Σύμφωνα με το νόμο 4830 «Νέο πλαίσιο για την ευζωία των ζώων συντροφιάς – Πρόγραμμα «ΑΡΓΟΣ» και λοιπές διατάξεις» (ΦΕΚ 169/18-9-2021) το άρθρο 19 «Πρόσβαση στις παραλίες» αναφέρει ότι τα ΖΩΑ ΣΥΝΤΡΟΦΙΑΣ ΕΠΙΤΡΕΠΟΝΤΑΙ στις ΜΗ οργανωμένες παραλίες, καθώς και στη θάλασσα.

Άρθρο 19

Πρόσβαση σε παραλίες

 1. Επιτρέπεται η πρόσβαση σκύλων σε μη οργανωμένες παραλίες, καθώς και στη θάλασσα.

Εκτός θάλασσας είναι υποχρεωτική πάντοτε η χρήση λουριού.

 1. Στις οργανωμένες παραλίες, κατά την έννοια της παρ. 1 του άρθρου 1 του π.δ. 71/2020 (Α’

166), η πρόσβαση σκύλων επιτρέπεται μόνο εάν πρόκειται για σκύλους βοήθειας ή εφόσον

υπάρχει σχετική ευδιάκριτη ένδειξη, που έχει αναρτηθεί από τον νόμιμο υπεύθυνο

εκμετάλλευσης της παραλίας. Εκτός θάλασσας είναι υποχρεωτική πάντοτε η χρήση λουριού.

 1. Με την επιφύλαξη του άρθρου 21, απαγορεύεται η πρόσβαση σκύλων σε παραλίες με πιστοποίηση Γαλάζιας Σημαίας από την Ελληνική Εταιρία Προστασίας της Φύσης.

Όσον αφορά τους σκύλους βοηθείας και τα ζώα θεραπείας τα πράγματα είναι πολύ διαφορετικά. Ας δούμε πως το ορίζει ο νόμος αναλυτικά

Άρθρο 21

Σκύλοι βοήθειας και ζώα θεραπείας

 1. Οι σκύλοι βοήθειας και τα ζώα θεραπείας μπορούν να εισέρχονται όπου επιτρέπεται η είσοδος των ατόμων τα οποία συνοδεύουν, συμπεριλαμβανομένων εστιατορίων, ξενοδοχείων, νοσοκομείων, σχολείων, δημόσιων υπηρεσιών, αθλητικών εγκαταστάσεων και εκκλησιών, εφόσον το επιτρέπουν το μέγεθος και τα ειδικά χαρακτηριστικά τους.

Το άτομο το οποίο δέχεται τις υπηρεσίες του ζώου φέρει τα απαραίτητα πιστοποιητικά που αποδεικνύουν ότι το ζώο είναι σκύλος βοήθειας ή ζώο θεραπείας και τα επιδεικνύει, εφόσον του ζητηθεί, από τους υπευθύνους των χώρων στους οποίους δεν επιτρέπεται κατά κανόνα η είσοδος σε ζώα συντροφιάς.

 1. Επιτρέπεται η αξιοποίηση σκύλων βοήθειας και ζώων θεραπείας σε νοσοκομεία, κέντρα απεξάρτησης, κάθε είδους νοσηλευτικά ιδρύματα, θεραπευτήρια και γηροκομεία για την υποστήριξη θεραπευτικών σκοπών («ιαματική επικουρία ζώων» ή «Animal Assisted Therapy» ή «Pet Therapy»), ιδίως για την αντιμετώπιση ψυχικών διαταραχών, καθώς και την προαγωγή της ψυχικής υγείας και της ψυχοκινητικής αποκατάστασης των ασθενών.
 2. Οι σκύλοι βοήθειας και τα ζώα θεραπείας του παρόντος πληρούν τις ισχύουσες ενωσιακές και εθνικές υγειονομικές απαιτήσεις.

Αυτό το καλοκαίρι λοιπόν, μπορούμε και με τον νόμο να είμαστε παρέα με τα σκυλάκια μας στην παραλία, αρκεί να μην ξεχνάμε τις υποχρεώσεις μας.

Πρέπει να σεβόμαστε ότι κάποιοι άνθρωποι δεν έχουν συνηθίσει να συμβιώνουν με σκυλιά. Αν δουν όμως ότι μόνο κακό και ταλαιπωρία δεν είναι να έχει κανείς σκύλο, αλλά και πόσο τυπικοί είναι οι ιδιοκτήτες σκύλων, θα κερδίσουμε αναμφίβολα τον σεβασμό τους και… που ξέρετε, μπορεί και εκείνοι να γίνουν μελλοντικοί «σκυλογονείς»!

Αγησίλαος Τσάμπηρας

THINK LIKE A DOG

Δημοφιλή Άρθρα