Ταξίδι με σκύλο: Συμβουλές για ασφαλείς διαδρομές με το αυτοκίνητο

Το να ταξιδέψει κανείς με τον σκύλο του ακούγεται σίγουρα διασκεδαστικό, όμως δεν είναι πάντοτε εύκολη υπόθεση.

Για τον λόγο αυτό, πριν από κάθε ταξίδι με το αυτοκίνητο, χρειάζεται να γίνουν οι απαραίτητες προετοιμασίες, ώστε η βόλτα να γίνει άνετα και με ασφάλεια.

Η πλειοψηφία των σκύλων έχει άγχος κατά την διάρκεια του ταξιδιού, με αποτέλεσμα να μην ηρεμούν και εν τέλει να το θεωρούν ταλαιπωρία.

Πολλοί ιδιοκτήτες προβληματίζονται, κυρίως εκείνοι που πρόσφατα απέκτησαν σκύλο, με αποτέλεσμα να διαχειρίζονται λάθος κάποιες καταστάσεις κάνοντας το ταξίδι να φαίνεται… άθλος.

Πώς όμως μπορούμε να κάνουμε το ταξίδι με τον σκύλο μας πιο εύκολο; Ακολουθώντας τα παρακάτω tips, θα εξασφαλίσουμε στους αγαπημένους μας φίλους μια χαλαρή και ασφαλή διαδρομή.

8 tips για εύκολο ταξίδι με τον σκύλο μας

  1. Το πιο σημαντικό κομμάτι για εύκολο και ασφαλές ταξίδι είναι το ειδικό κλουβάκι μεταφοράς. Μέσα σε αυτό, το σκυλάκι θα είναι πιο ήρεμο, αφού οι μετατοπίσεις του θα είναι λιγότερες από την ταχύτητα του αυτοκινήτου, καθώς και πιο ασφαλές σε ενδεχόμενο απότομου φρεναρίσματος.

Ακόμα χειρότερα, σε ενδεχόμενο τρακάρισμα, το σκυλάκι μας θα έχει μεγαλύτερη προστασία από το να ήταν δεμένο στα πίσω καθίσματα ή ελεύθερο στο πορτ μπαγκάζ.

Το κλουβί θα πρέπει να είναι σε μέγεθος ανάλογο του μεγέθους του σκύλου, σε σημείο που να μπορεί να σηκωθεί να γυρίσει και να ξαπλώσει με άνεση. Αν είναι υπερβολικά ευρύχωρο, αυτό θα είναι πρόβλημα, γιατί στις στροφές θα μετατοπίζεται και θα ζαλιστεί.

  1. Για να συνηθίσει το κλουβάκι ο σκύλος πρέπει για κάποιο διάστημα πριν να τον βάζουμε μέσα, ώστε να το συνηθίσει και ακόμα καλύτερα να το βάλουμε στο αυτοκίνητο και να τον κάνουμε μικρές βόλτες.

Έτσι, όταν έρθει  ώρα του ταξιδιού, να μην του φανεί μία εντελώς καινούργια διαδικασία. Επίσης, κάνοντας συχνές βόλτες με το αυτοκίνητο θα μειώσετε τις πιθανότητες εμετού κατά την διάρκεια του ταξιδιού. Αν παρ’ όλα αυτά συνεχίσει να ζαλίζεται και δεν συνηθίζει, καλό είναι να ζητήσετε συμβουλή κτηνίατρου και να μην προμηθευτείτε από μόνοι σας χάπια εμπορίου.

  1. Είναι προτιμότερο ο σκύλος μας να έχει κάνει γεύμα 7-8 ώρες πριν το ταξίδι και να μην ταξιδέψει με γεμάτο στομάχι.
  2. Πριν το ταξίδι, είναι σημαντικό ο σκύλος να εκτωνωθεί, ώστε η ενέργεια που έχει να διοχετευτεί σε παιχνίδι και να μπει στο αυτοκίνητο ελαφρώς κουρασμένος και πιο ήρεμος.

Με αυτόν τον τρόπο, θα προσαρμοστεί καλύτερα στη διαδικασία και θα θέλει να ξεκουραστεί. Είναι επίσης σημαντικό να έχει κάνει την ανάγκη του πριν ταξιδέψει.

  1. Ταξιδεύουμε κατά προτίμηση ώρες που δεν έχει πολύ ζέστη, ώστε να είναι ευκολότερο το ταξίδι για τους μικρούς μας φίλους. Αν αυτό δεν είναι εφικτό, ταξιδεύουμε με κλιματισμό και κατά διαστήματα ανανεώνουμε τον αέρα.
  2. Κάνουμε συχνές στάσεις (ανά 2-3 ώρες) και κατεβάζουμε τον σκύλο να κάνει την ανάγκη του, αλλά και να περπατήσει λίγο ώστε να χαλαρώσει. Ενυδατώνουμε επίσης το σκύλο στις στάσεις, αλλά όχι με μεγάλες ποσότητες.
  3. Όταν φτάσουμε στον προορισμό μας, καλό θα ήταν να κάνουμε πάλι μια εκτόνωση του σκύλου, ώστε το στρες που τυχόν δημιουργήθηκε από το ταξίδι να φύγει και να συνδυάσει την εμπειρία με κάτι ευχάριστο.
  4. Έχουμε πάντα μαζί μας το βιβλιάριο υγείας του σκύλου ενημερωμένο με τα εμβόλια. Καλό θα ήταν, πριν το ταξίδι, να επισκεφτούμε τον κτηνίατρο ώστε να κάνει έναν έλεγχο και να μας πει τι χρειάζεται να έχουμε μαζί μας για τυχόν πρώτες βοήθειες (πχ φάρμακα, γάζες).

ΤΣΑΜΠΗΡΑΣ ΑΓΗΣΙΛΑΟΣ, THINK LIKE A DOG

Δημοφιλή Άρθρα