Όταν μιλάμε για εκπαίδευση σκύλου εννοούμε ότι χτίζουμε σωστές συμπεριφορές, ώστε να μπορέσει ο σκύλος να ενταχθεί στο κοινωνικό σύνολο και να ζει αρμονικά σε αυτό μαζί με τον ιδιοκτήτη του, αποφεύγοντας την ύπαρξη προβλημάτων που θα τους φέρουν σε δύσκολη θέση. Πρέπει να υπάρχει μια σχέση ιεραρχίας μεταξύ ιδιοκτήτη και σκύλου, όπου ο σκύλος σέβεται τον ιεραρχικά ανώτερο , λειτουργώντας σαν μια ομάδα. Ο ιδιοκτήτης πρέπει να μπορεί να καταλαβαίνει πως σκέφτεται ο σκύλος του, διότι αν δεν τα καταφέρει να εκτιμήσει σωστά μία κατάσταση θα καταλήξει ο σκύλος να είναι συγχυσμένος και ο ιδιοκτήτης αγανακτισμένος. Πρέπει δηλαδή να γίνει ένας ‘’εκπαιδευτής’’ του σκύλου του και να ξέρει πως να τον χειριστεί σε οποιαδήποτε κατάσταση, χωρίς την ύπαρξη του εκπαιδευτή.
Για να πετύχει η διαδικασία της εκπαίδευσης πρέπει να τηρείται η φράση- ΥΠΟΜΟΝΗ-ΕΠΙΜΟΝΗ-ΕΠΑΝΑΛΗΨΗ από τη μεριά του ιδιοκτήτη, διότι η βασική υπακοή είναι μια διαδικασία που δεν τελειώνει με το πέρας των μαθημάτων. Συνεχίζεται σε καθημερινή βάση, ώστε αυτή η διαδικασία να γίνει βίωμα για το σκύλο και να μην του φαίνεται σαν μια εξαναγκαστική διαδικασία.
Παρακάτω θα δούμε 10 σημαντικές συμβουλές που θα βοηθήσουν στη σωστή επικοινωνία με το σκύλο μας
- Ένα πολύ σημαντικό κομμάτι στη διαμόρφωση της σωστής συμπεριφοράς του σκύλου μας, είναι η επαρκής εκτόνωση. Οι περισσότεροι ιδιοκτήτες δεν επενδύουν στην εκτόνωση του σκύλου τους , όπως το περπάτημα , το τρέξιμο , το κολύμπι, παιχνίδι με μπαλάκι , με αποτέλεσμα η ενέργεια του σκύλου να παραμένει συσσωρευμένη μέσα του και να εμφανίζονται προβλήματα συμπεριφοράς.
- Τα παιχνίδια του σκύλου δεν πρέπει να είναι μόνιμα διαθέσιμα ώστε να μην αποτυπωθεί στο μυαλό του ως δεδομένα και τα βαρεθεί. Πρέπει να εμφανίζονται μόνο όταν θέλουμε να περάσουμε ποιοτικό χρόνο μαζί του. Δεν χρησιμοποιούμε σαν παιχνίδια δικά μας πράγματα όπως παλιές παντόφλες, παλιά παπούτσια γιατί αυτό θα τον κάνει να καταστρέφει οτιδήποτε στο σπίτι.
- Αν στο δρόμο ο σκύλος μας στρεσαριστεί με κάτι δεν τον χαϊδεύουμε για να ηρεμήσει , γιατί αυτό σημαίνει ότι τον επιβραβεύουμε για το στρες του. Η καλύτερη λύση είναι να συνεχίσουμε να περπατάμε και να δείξουμε στο σκύλο ότι είμαστε ήρεμοι και ότι δεν μας επηρέασε.
- Το μπωλ φαγητού του σκύλου μας πρέπει να εμφανίζεται μόνο την ώρα του γεύματος και να αφαιρείται μετά το τέλος του. Αυτό είναι σημαντικό να συμβαίνει διότι ο τετράποδος φίλος μας καταλαβαίνει πως εμείς είμαστε οι υπεύθυνοι για την τροφή του και όχι ο ίδιος. Με αυτό τον τρόπο αποφεύγουμε προβλήματα υπακοής και ιεραρχίας εντός σπιτιού.
- Δεν πρέπει να ταΐζουμε το σκύλο από το τραπέζι την ώρα του γεύματος μας. Αν θέλουμε να του δώσουμε να φάει κάτι από το δικό μας φαγητό είναι προτιμότερο να το τοποθετήσουμε στο πιάτο του.
- Δεν είναι σωστό να χαϊδεύουμε με έντονο τρόπο και απρόσεκτες κινήσεις το πρόσωπο του σκύλου μας ( και ιδιαίτερα του κουταβιού μας) γιατί αυτό ενισχύει την τάση να δαγκώνει τα χέρια, οπότε συνδυάζει ότι όταν πάμε να τον χαϊδέψουμε θα πρέπει να δαγκώσει. Αυτή η συνήθεια θα γίνει πολύ κουραστική προς τον ιδιοκτήτη και θα χαθεί η ουσία του χαδιού που είναι να δίνει ηρεμία.
- Οι εντολές που δίνουμε στο σκύλο μας πρέπει να είναι σύντομες και όχι με μεγάλες προτάσεις, που έχουν ως αποτέλεσμα να μπερδεύεται ο σκύλος.
- Είναι σημαντικό να υπάρχει καθολική συμπεριφορά προς το σκύλο από όλα τα μέλη της οικογένειας , ώστε να παγιωθούν οι συμπεριφορές που του έχουμε διδάξει. Αν κάποιος από τα μέλη αποφασίσει να χαλάσει τους κανόνες που έχουν τεθεί στο σπίτι , το μόνο που θα καταφέρει είναι να μπερδέψει το σκύλο και να του προκαλέσει σύγχυση. Οπότε είναι καλό όλα τα μέλη της οικογένειας να ορίσουν από κοινού τι θέλουν και τι όχι από το σκύλο και μετά να παγιώσουν τις επιθυμητές συμπεριφορές.
- Είναι σημαντικό , ιδιαίτερα τα παιδάκια μικρής ηλικίας, να μην πέφτουν στο πάτωμα να παίζουν ή να χαϊδεύουν τον σκύλο, γιατί ρίχνουν πολύ την ιεραρχία τους και ο σκύλος αισθάνεται ότι όλοι είναι ίσοι.
- Είναι σημαντικό ο σκύλος στο δρόμο να μην μας τραβάει, γιατί έτσι καταπονείται πολύ ο λαιμός του και υπάρχει πιθανότητα να προκληθεί πρόβλημα. Επίσης είναι σημαντικό να μην τραβάει ,ώστε να χαρεί την βόλτα μαζί με τον ιδιοκτήτη του.